Su ve diğer içecekler vücutta su dengesini sağlamada önemlidir. Su, yaşam için elzemdir. Su ve diğer içecekler; yiyeceklerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınması, vücuttaki kimyasal olayların gerçekleşmesi vücutta oluşan atık maddelerin uzaklaştırılması, eklemlerin kayganlığının oluşmasında önemlidir (PEKCAN, Baş, & Şanlıer, 2015) (Polat & ark, 2020) . Başta su olmak üzere içecekler ve yiyeceklerde bulunan görünür/ görünmez su, “sıvı” olarak tanımlanır. Bireyler su ihtiyacını %80’inini tercihleri doğrultusunda tüketilen içme suyu, maden suyu, kahve, çay,alkollü içecekler, süt, kolalı içecekler, meyve suyu gibi çeşitli içeceklerden, %20’sini de besinlerin su içeriğinden karşılanmaktadır. (Şen, 2021)
SIVI TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI
Günümüzde sanayileşmenin artmasıyla birlikte tüm dünya genelinde şekerli içecek tüketimi belirgin olarak artmıştır. Tüm yaş gruplarına ve cinsiyetlere kıyasla şekerli içecek tüketimi en yüksek olarak belirtilen grup adölesanlarda (Gürel & Hisar, 2018) (Tayşi, 2018) . Öğrenciler gazlı içeceklerin, hazır meyve sularını, enerji ve sporcu içeceklerini diğer sıvı kaynaklarından ( su, süt, ayran ve evde yapılmış meyve suları ) daha fazla tercih ettikleri bilinmektedir (Çolak & Ergün, 2020) .
ŞEKERLİ İÇECEKLERİN TÜKETİMİ
Günümüzde sanayileşmenin artmasıyla birlikte tüm dünya genelinde şekerli içecek tüketimi belirgin olarak artmıştır. Tüm yaş gruplarına ve cinsiyetlere kıyasla şekerli içecek tüketimi en yüksek olarak belirtilen grup adölesanlarda (Gürel & Hisar, 2018) (Tayşi, 2018) . Şekerli yiyecek ve içeceklerin fazla miktarda tüketimi, fazla ve boş enerji alımına, vücut ağırlığının artmasına ve besleyici değeri yüksek olan diğer yiyeceklerin tüketiminin de azalmasına neden olur (PEKCAN, Baş, & Şanlıer, 2015) .Bununla birlikte fazla şeker tüketimi metabolik sendrom, kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalıkları riski ile ilişkilidir ve tüketimleri azaltılması gerektiğini söylemektedir. (PEKCAN, Baş, & Şanlıer, 2015)
ŞEKERLİ İÇECEKLERİN ZARARLARI
● Şekerli içeceklerin içerdikleri glikoz ve fruktoz şurubu insülin değerlerini yükseltir.
● Kan şekerini yükseltir.
● Vücuda alınan glikoz ve fruktoz miktarları karaciğer tarafından yağ olarak depolanır.
● Depolanan yağ bel çevresi kalınlaşmasına neden olur.
● Erken çocukluk ve adölesanlarda yüksek enerji alımı hiperaktiviteye neden olur.
Görsel Kaynakça:
https://domf5oio6qrcr.cloudfront.net/medialibrary/7909/conversions/b8a1309a-ba53-48c7-bca3-9c36aab2338a-thumb.jpg
https://www.saglikhaberci.com/wp-content/uploads/2019/08/%C5%9Fekerli-i%C3%A7ecekler.jpg